Het is belangrijk om gezond en verantwoord te eten. Maar wat vaak wordt vergeten als het om lekkere recepten gaat is het ontbijt. Veel mensen in Nederland ontbijten helemaal niet. Dit is niet gezond, niet alleen omdat je hierdoor minder energie overhoudt gedurende de dag, maar ook omdat het ontbijt nodig is om de stofwisseling op gang te brengen. Om af te vallen heeft het dus niet zo veel zin om het ontbijt over te slaan. Het snel even kopen van een tussendoortje of ontbijt in de supermarkt is meestal duurder en in de producten zitten vaak toevoegingen en e-nummers.

Doe maar gewoon

In de Nederlandse cultuur is extra tijd besteden aan een lekker en voedzaam ontbijt dus niet erg gebruikelijk. Het is immers de gewoonte om tijd te besparen en men denkt “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”. Ook in een hotel bevat het ontbijtbuffet met de broodjes, yoghurt en soms een gekookt ei niet heel veel variatie, al helemaal niet voor bijvoorbeeld veganisten die allergisch zijn voor gluten, tenzij je in een vijfsterrenhotel overnacht. Bij ketens zoals McDonald’s en Ikea is het ontbijten buiten de deur inmiddels wel in trek, maar de keuzeopties zijn nog niet echt verantwoord.

Luxe ontbijt in Las Vegas

In Las Vegas is dat wel anders. Hier heb je namelijk restaurants die zulke lekkere gezonde ontbijtgerechten serveren, dat je het liefst direct in het vliegtuig zou willen stappen om er heen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan Crêpe Expectations, waar je de lekkerste flensjes kunt eten. Of VegeNation, waar ze een uitgebreide menukaart hebben voor het ontbijt met bijvoorbeeld een cacao granola pudding, sandwich of burrito met groenten, scrambled tofu of een superfood fruitsalade. Dat is een goede start van de dag om de attracties te bezoeken zoals het museum gewijd aan Elvis Presley, filmlocaties en natuurlijk de vele casino’s.

Ontbijt in hotel en casino avond

De meesten hebben helaas geen geld of tijd om naar deze wereldberoemde stad te gaan. Holland Casino houdt deze droom echter levend. Soms worden er namelijk reizen naar Las Vegas verloot. Behoor je helaas niet tot de gelukkigen, dan kun je alsnog een gezellige avond beleven tijdens de Viva Las Vegas weken. Dan is er volop entertainment zoals The King is Back, Vegas Stars, Ratpack and the Andrew Sisters en Vegas Magic. Hotel van der Valk, dat ook een Holland Casino arrangement aanbiedt, heeft geen heel uitgebreid ontbijtbuffet, maar wel heerlijk vers fruit en verse smoothies, voor een luxueus arrangement.

Zelf gezond ontbijt maken

Maar je hoeft niet naar Las Vegas te gaan of een arrangement bij Hotel Van der Valk te boeken om te kunnen genieten van een heerlijk ontbijt. Dit kun je gewoon zelf maken, want er staan de lekkerste recepten voor op internet. Omdat we in Nederland met het ontbijt al bijna geen vlees eten, zijn ze al vegetarisch. Niet alle ontbijten zijn echter veganistisch, maar de meesten zijn dat wel. Zelfs het meest gezonde en verantwoorde ontbijt hoeft niet veel tijd te kosten. Wij hebben 5 ontbijtrecepten op een rij gezet die het waard zijn om eens uit te proberen.

  1. Matcha Ontbijtpizza
    Ken jij de ontbijtpizza al? Ik zelf had er nog nooit van gehoord. Dit ontbijtrecept is echt vernieuwend. Het is wel geschikt voor mensen met een gezond voedingspatroon en vegetariërs, maar niet voor veganisten. Als eerste moet je boekweitmeel, zout, bakpoeder, matcha thee en kaneel mixen in een kom. Daarna moet je maplesiroop of honing toevoegen, een ei en melk. Het moet een consistentie krijgen van pannenkoekenmeel. Vervolgens bak je het met kokosolie als een pannenkoek. Tot slot bak je de banaan met wat kaneel. Je dient het op met yoghurt, gojibessen, zaden, de banaan en siroop op de pannenkoek.
  2. Kom met rauwe Cashewgert
    Dit ontbijtrecept is volledig veganistisch en ook nog eens glutenvrij. Daarnaast is het goed voor de spijsvertering. Men neemt anderhalf kopje cashewnoten en laat deze een nacht weken. Vervolgens moeten deze gemixt worden met twee of meer eetlepels limoensap voor de smaak, tien eetlepels water, twee verse of gewelde dadels met pit en een snufje zeezout. Dan moet het geheel worden gemixt met één of twee theelepels psylliumvezels (te koop in de natuurwinkel of de betere supermarkt). Voor de versiering kun je er een paar schijfjes kakivrucht of persimon (tegenwoordig in alle supermarkten te koop) en wat granaatappelpitjes op doen.
  3. Cashew crème en fruit parfait
    Parfait is een luxe ijssoort die alleen bij de beste ijssalons te verkrijgen is. Het wordt gemaakt zonder ijsmachine. Veganistische mensen zijn misschien teleurgesteld dat zij niet van een parfait kunnen genieten, omdat er ook ei en slagroom doorheen gaat. Maar er is een alternatief: cashew crème, dat we ook bij de cashewgert hebben gezien. Door het wellen en mixen van de cashewnoten krijg je een unieke substantie die qua uiterlijk lijkt op yoghurt of slagroom. Je kunt honing, citroenschil en zout toevoegen tijdens het mixen voor de smaak. Voeg in stukjes gesneden fruit toe en klaar is je fruitparfait.
  4. Ultieme veganistische sandwich met vier lagen
    Het recept voor deze sandwich met vier lagen is bedacht door Angela, de eigenaresse van het award winnende foodblog Oh she glows. Voor de zongedroogde tomaten hennep bieslook pesto neem je een grote teen knoflook om te mixen in de blender en een kopje verse basilicum, zes zongedroogde tomaten, een vierde hennepzaad, twee eetlepels water, citroensap en olijfolie, zeezout en zwarte peper die je erbij doet. Toast volkoren casinobrood en besmeer de ene helft met pesto en de andere met humus. Beleggen met plakjes tomaat, avocado, sla, wat korrels (rode) peper en zout en klaar is je ultieme veganistische sandwich.
  5. Glutenvrije ontbijtkoekjes
    Misschien ken je wel de ontbijtkoekjes van Weetabix. Deze koekjes lijken erop. Je vet cupcakevormen in. Daarna mix je een half kopje amandelen en walnoten en een kopje kokosnootvlokken in de blender. Schenk het in een grote kom en meng het met lijnzaadmeel, drie theelepels kaneel, een theelepel nootmuskaat en een halve theelepel zout. Smelt in een andere kom een vierde kop kokosnootolie en voeg een derde kop kokossuiker toe. Voeg geprakte banaan en vanille toe en mix het goed. Roer daarna alles door elkaar en vul de cupcakevormen ermee. Bak de koekjes 10 tot 15 minuten op 180 graden.